Future Farming představuje unikátní technologii Aeroponie

Future Farming představuje unikátní technologii Aeroponie

Alternativní způsoby pěstování, jako jsou aquaponie nebo hydroponie, nabízí možnost produkce potravin bez využití půdy. A to klidně v uzavřených budovách, pouze za přítomnosti dostatku světla, živin a vody. Mimo tyto technologie ovšem umíme pracovat i s tzv. aeroponií. Ta funguje tak, že rostliny přijímají živiny ze speciálních roztoků a mohou tak využívat prostor v místnosti mnohem účelněji.

Aeroponie – vyšší level indoor pěstování

Pojem „aeroponie“ pochází z řeckých slov „aer“ (vzduch) a „ponos“ (práce). Jedná se o formu hydroponického pěstování rostlin, která spočívá v zavěšení rostlin za stonky, přičemž kořeny jsou uzavřeny v nádobě a voda se k nim dostává v podobě vodní mlhy (aerosolu). Není potřeba zemina ani žádný substrát a pěstební médium se používá pouze jako opora rostlin. 

Celý princip spočívá v tom, že takto pěstované rostliny není třeba umisťovat tradičně v horizontální poloze pro zajištění vhodné péče, ale je možné pěstovat je i v různých vertikálních polohách. Kořeny rostlin v aeroponním systému mají stálý přístup k živnému roztoku i kyslíku a přijímají tak dokonce větší množství živin než ručně zavlažované rostliny.

Aeroponický systém v Brně

Jedná se o další úspěšný projekt našich inovativních technologií. Aeroponickou instalaci jsme umístili v Mendelově skleníku v Brně a tvoří referenční projekt divize Development naší společnosti Future Farming.

Proč právě Mendelův skleník? Vše souvisí se vším, a proto bylo pro reprezentativní aeroponické pěstování symbolicky využito 21 květináčů, ve kterých jsou vysazené rostliny hrachu. Ty připomínají G. J. Mendela, který v polovině 19. století křížil právě rostliny hrachu, aby odhalil zákony dědičnosti, a to přímo v obnoveném skleníku v zahradě augustiniánského kláštera v Brně.

Skleník samotný skončil v zapomnění a jeho nová výstavba proběhla až díky nedávným archeologickým nálezům jeho základů, které jako jediné zůstaly částečně zachovány. Nyní je skleník i s demonstrativním aeroponickým pěstováním čtyř vývojových fází hrachu Ambrosia přístupný veřejnosti.

Náš cíl – dostupnost a soběstačnost

Že je princip aeroponie další správnou cestou pro budoucnost je zřejmé. Případ Mendelova skleníku je totiž zářnou ukázkou toho, že umíme zpracovávat vlastní technologie přesně na přání zákazníka a svou farmu „na klíč“ si tak může dopřát vlastně úplně každý. A to včetně zabezpečení vhodných rostlin a pro ně optimálního způsobu výživy.

Sdílet článek

Líbí se vám článek? Nepropásněte další

Přihlaste se do občasníku naší aquaponické redakce.

    Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

    Future Farming v médiích

    Myslete globálně, jednejte lokálně

    Zapojte se do komunity moderního zemědělství 21. století. Přispět k lepší budoucnosti naši země můžete i vy. Je to snadné.