Future Farming uvedl do provozu novou technologii – DWC II.

Future Farming uvedl do provozu novou technologii – DWC II.

Future Farming uvádí nový produkt – aktivní systém Deep Water Culture (DWC) druhé generace pro aquaponické pěstování zeleniny. Nový systém DWC II. má za cíl zvýšit dostupnost aquaponické zeleniny pro spotřebitele. Technologie bude oficiálně představena na mezinárodním veletrhu GreenTech v Amsterdamu v polovině června 2023.

Produktové portfolio pokročilých technologií Future Farming pro moderního zemědělství je nyní širší. Představujeme vám nový produkt – aktivní systém Deep Water Culture (DWC) druhé generace pro aquaponické pěstování zeleniny. Nový systém DWC II. (horizontální způsob) má za cíl zvýšit dostupnost aquaponické zeleniny pro spotřebitele. Technologii jsme již nainstalovali a uvedli do provozu ve druhém bloku naší aquaponické farmy v brněnských Heršpicích a ukážeme ji také na mezinárodním veletrhu GreenTech v Amsterdamu v polovině června.

DWC je hydroponická metoda pěstování zeleniny, která umožňuje růst rostlin ve vodě bez použití půdy. Kořeny rostlin jsou vystaveny kyslíku a živinám rozpuštěným ve vodě, což podporuje jejich zdravý a rychlý růst. Tato technologie se začala využívat již v osmdesátých letech minulého století pro hydroponické pěstování salátů a jiné listové zeleniny.

DWC II. využívá živný roztok nejen k pěstování rostlin, ale také k pohybu pěstebních vorů, na kterých je zelenina pěstována. Plovoucí pěstební vory jsou horizontálně uspořádány a automatizovaně se pohybují po vodní hladině v souladu s růstovou fází rostlin.

Systém DWC II. je určen pro pokročilou aquaponii. Obsahuje větší nádrže, kontejnery pro rostliny, vylepšené systémy pro dodávání živin a kyslíku do vody a automatizované systémy pro monitorování a řízení růstu rostlin. Tento systém je propojen s recirkulačními nádržemi na chov ryb, čímž vytváří uzavřený cyklus pro aquaponickou produkci zeleniny a ryb.

Novou technologii DWC II. jsme symbolicky nazvali Aztécká zahrada. Starověcí Aztékové totiž používali podobný systém (tzv. chinampas) k pěstování zeleniny a květin. Aztécká zahrada na naší farmě má rozlohu 3000 metrů čtverečních a plánovanou kapacitu 150 tun zeleniny ročně.

Aztécká zahrada se skládá z 12 velkých záplavových van s plovoucími vory (polystyrenové desky), na kterých jsou umístěny sazenice listové zeleniny a bylinek. Kořeny rostlin jsou ponořeny do živného roztoku a kromě toho jsou rostliny zavlažovány umělým deštěm z trysek zavěšených nad plovoucími vory.

Hlavními výhodami tohoto nového systému oproti vertikální NFT technologii (tzv. A-Shape) jsou nižší pořizovací a provozní náklady, jednoduchá obsluha a snadná automatizace. Instalaci technologie provedl mezinárodním tým odborníků na pokročilou aquaponii a hydroponii z České republiky a Holandska.

Sdílet článek

Líbí se vám článek? Nepropásněte další

Přihlaste se do občasníku naší aquaponické redakce.

    Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

    Future Farming v médiích

    Myslete globálně, jednejte lokálně

    Zapojte se do komunity moderního zemědělství 21. století. Přispět k lepší budoucnosti naši země můžete i vy. Je to snadné.