Ice Plant: Ledová krása v podobě diamantového salátu

Ice Plant: Ledová krása v podobě diamantového salátu

Objevte krásu a užitečnost rostliny Ice Plant na aquaponické farmě Future Farming v Kalech. Fascinující sukulent s léčivými vlastnostmi, který se brzy stane exkluzivním produktem v nabídce Farmia Food. Diamantový salát jako nový gastronomický poklad.

Rostlina Ice Plant, neboli Kosmatec krystalový (známá také jako prstencovka ledová nebo slunečnice ledová; čeleď: kosmatcovité; vědecký název: Mesembryanthemum crystallinum) pochází z jižní Afriky a upoutává pozornost svými nápadnými listy pokrytými malými průhlednými výrůstky, které připomínají krystalky ledu. Tato rostlina není pouze esteticky atraktivní, ale také prokazuje schopnost přežívat v suchých a náročných podmínkách. Nedávno bylo pěstování Ice Plant testováno na naší farmě v Kalech s nadějí na její efektivní využití v aquaponii.

Vlastnosti Ice Plant

Ice Plant je nízká, kobercovitě rostoucí rostlina se ztluštělými dužnatými listy, které mají charakteristické průhledné buňky naplněné vodou. Tyto buňky fungují jako adaptace na suché podmínky, zachycují vlhkost a vytvářejí izolační vrstvu, což rostlině pomáhá omezit ztrátu vody. Listy jsou až stříbřitě zelené, ale při nízkých teplotách mohou získat i fialový nádech.

V létě rostlina vykvete a vytvoří malé, růžové nebo bílé květy, které lákají opylovače. Po odkvětu se tvoří malé plody obsahující semena. Ice Plant tedy může být nejen zajímavou okrasnou rostlinou, ale také vydatným zdrojem potravy pro hmyz.

Pěstování v aquaponii

Na aquaponické farmě v Kalech se Ice Plant pěstuje za účelem testování a využití v rámci aquaponického systému. Hlavním důvodem pěstování je tržní potenciál a přidaná hodnota pro celý systém. Rostlina vykazuje schopnost absorbovat sodík, který je obsažen v aquaponickém živném roztoku od ryb ve vysokých koncentracích. Vysoká hladina sodíku v živném roztoku je však pro růst listové zeleniny a bylin nepotřebná a pouze zvyšuje vodivost, což není v aquaponickém systému žádoucí. Zařazení Ice Plantu do osevního plánu tak může v aquaponickém systému přinést pouze výhody, se zvýšeným odčerpáním nežádoucích iontů sodíku lze očekávat nižší obměnu vody a lepší prosperování ostatních rostlin, které nebudou stresovány zasolením pocházejícím z chovu ryb. 

Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity, se kterou Future Farming dlouhodobě a intenzivně spolupracuje, publikovala článek v angličtině The Effect of the Daily Light Integral and Spectrum on Mesembryanthemum crystallinum L. in an Indoor Plant Production Environment (Vliv denního světelného faktoru a spektra na Mesembryanthemum crystallinum L. v prostředí pro produkci pokojových rostlin). Spoluautorem tohoto článku je Ing. et Ing. Kateřina Patloková, vedoucí Výzkumu a vývoje ve společnosti Future Farming.

Léčivé vlastnosti

Kromě estetického a ekonomického potenciálu má Ice Plant také léčivé vlastnosti. V tradiční africké medicíně se využívá k léčbě kožních problémů, horečky a bolestí hlavy. Mezi prospěšné obsahové látky se řadí například poměrně vysoký obsah antioxidantů, které přispívají k jejím potenciálním léčivým účinkům.

Celkově lze říci, že Ice Plant je fascinující rostlina s unikátními vlastnostmi, která je ideální do zahrad a sbírek sukulentů, ale také vítaným přírůstkem pro pěstování ve specifických podmínkách aquaponické farmy. S výzkumem a testováním na farmě v Kalech otevírá Ice Plant nové možnosti v oblasti udržitelného zemědělství a využití rostlin ve specifických ekosystémech.

Diamantový salát od Farmia Food

S nadšením oznamujeme, že plánujeme nabízet Ice Plant jako exkluzivní produkt v gastronomii pod názvem “Diamantový salát”, který bude na trh dodávat naše dceřiná společnost Farmia Food, největší distributor aquaponických potravin v Česku. Tato jedlá rostlina představuje nejen lahodný zážitek pro chuťové buňky, ale také zdravý a udržitelný prvek ve stravě. Diamantový salát má mírně slanou chuť a určitě každého zaujme.

Sdílet článek

Líbí se vám článek? Nepropásněte další

Přihlaste se do občasníku naší aquaponické redakce.

    Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

    Future Farming v médiích

    Myslete globálně, jednejte lokálně

    Zapojte se do komunity moderního zemědělství 21. století. Přispět k lepší budoucnosti naši země můžete i vy. Je to snadné.