Na farmě v Kalech jsme přivítali první návštěvníky

Na farmě v Kalech jsme přivítali první návštěvníky

Vědecko-výzkumné středisko a produkční aquaponická farma v Kalech u Brna uspořádala v červnu celkem tři prohlídky pro žáky ZŠ a studenty SŠ a VOŠ.

Naše aquaponická farma v Kalech je vybavena nejmodernějšími technologiemi pro společný chov sladkovodních ryb a pěstování listové zeleniny a bylinek bez půdy. Farmu využíváme nejen k celoroční produkci potravin té nejvyšší kvality, ale také jako výzkumné a výukové středisko. Snažíme se veřejnost co nejvíce seznámit s principy pokročilé aquaponie, a proto jsme v červnu 2022 zorganizovali první prohlídky pro veřejnost z řad školství.

První prohlídky aquaponické farmy se zúčastnili žáci Základní školy Lipník nad Bečvou (ul. Osecká). Prohlídka byla zakončena krátkou přednáškou, kterou vedl Michal Fojtík, odborník na aquaponii a prezident České asociace aquaponických farem. Žáci od nás dostali dárek – aquaponická akvária pro vlastní pěstování rostlin v prostorách své školy. Dalších dvou prohlídek se zúčastnili studenti VOŠ A SŠ BOSKOVICE.

Zaměstnanci aquaponické farmy provedli návštěvníky rybárnou, ve které si mohli studenti prohlédnout chovné nádrže se pstruhy. Potom zamířili k halovým pěstírnám, ve kterých jsou k vidění regály s pěstebními vory, v nichž se pěstují saláty a bylinky.

Naším cílem bylo seznámit žáky a studenty s aquaponií a ukázat jim praktický příklad vertikálního způsobu pěstování rostlin bez půdy, které je nejenom ekonomické, ale také ekologické a udržitelné. Návštěvníci měli navíc možnost ochutnat aquaponický salát a porovnat tak jeho chuť, křehkost a čerstvost se salátem vypěstovaným běžným způsobem v půdě.

Věříme, že si každý návštěvník odnesl nejen skvělý zážitek, ale také zajímavé informace z oboru pokročilé aquaponie. V organizovaných prohlídkách s odborným výkladem chceme pokračovat i nadále.

Sdílet článek

Líbí se vám článek? Nepropásněte další

Přihlaste se do občasníku naší aquaponické redakce.

    Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

    Future Farming v médiích

    Myslete globálně, jednejte lokálně

    Zapojte se do komunity moderního zemědělství 21. století. Přispět k lepší budoucnosti naši země můžete i vy. Je to snadné.