Krok za krokem směřujeme k ekologičtějším a efektivnějším zítřkům

Krok za krokem směřujeme k ekologičtějším a efektivnějším zítřkům

Zjistěte, jak se nám ve Future Farming daří v indoor pěstování, vodohospodářství a spolupráci s vědeckou komunitou. Sledujte naše kroky k udržitelnější budoucnosti zemědělství.

Výzkum a vývoj Future Farming vstoupil do prvního čtvrtletí roku 2024 s plným nasazením. Nadále přinášíme nové poznatky a možnosti z výzkumných projektů na poli moderního zemědělství – pokročilé aquaponie, hydroponie a RAS. Tento článek vám poskytne pohled na aktivity, kterými se bude zabývat naše oddělení výzkumu a vývoje na začátku letošního roku.

Pěstování jahod v indoor prostředí aneb Když se příroda stěhuje dovnitř

Naše laboratoře se staly pěstírnou pro jahody, kde testujeme možnost jejich pěstování. Indoor pěstování jahod může být klíčovým prvkem odolnosti proti změnám klimatu a zlepšení celkové soběstačnosti. S některými poznatky jsme vás už seznámili v předchozím článku a s dalšími vás seznámíme po dokončení testů. Navíc bude výzkumné oddělení ve spolupráci s technology navrhovat prototyp pro vertikální pěstování jahod.

Potemník moučný a mikrořasy. Nový pohled na krmení

Náš tým otestoval krmení potemníka moučného mikrořasou obsahující vysoké množství nenasycených mastných kyselin. Tyto mikroskopické organismy totiž představují potenciální způsob, jak zvýšit obsah nenasycených mastných kyselin také v rybím mase. Více informací vám přineseme v jednom z následujících článků.

Sumeček africký – prodloužení expirace produktu

Pro našeho velkoobchodního partnera byly provedeny analýzy za účelem stanovení data použitelnosti (Spotřebujte do: termín) pro produkt Sumeček africký – chlazený, volně ložený na šupinkovém ledu. Tyto analýzy jsou nezbytným legislativním předpokladem pro zajištění bezpečného (zdravotně nezávadného) a kvalitního produktu.

Projekt s Akademií věd ČR. Spojení vědy a praxe

Připravujeme se na další projekt s Akademií věd České republiky, kde přetavíme know-how vědeckých institucí v praktické využití na naší farmě v brněnských Heršpicích. Tato spolupráce nám umožní přinášet ještě inovativnější a udržitelnější přístupy do našich zemědělských postupů. Tématem plánované spolupráce je preventivní monitorovací systém, který dokáže včas zachytit výskyt škůdců a chorob v našem rybochovném zařízení.

Vodohospodářství a laboratorní analýzy. Krok ke zdravé budoucnosti 

Výzkumné oddělení ve spolupráci s projektovou koordinátorkou a specialistou pro chov ryb vypracovalo podklady pro rakouskou vodohospodářskou společnost GWT Group, se kterou budeme konzultovat jejich návrh řešení. Cílem je dokázat vrátit všechnu odpadní vodu zpět do systému a zavést technologii pro využití biologického odpadu od ryb – hrubého kalu (tj. živný koncentrát pro rostliny) na našich farmách. Naše laboratoře pracují na precizních analýzách, které pomohou optimalizovat využívání vody, a tím zvýšíme efektivitu našich produkčních farem.

Průběžné testování provozních vod. Udržení čistoty a efektivity

V rámci našeho závazku k udržitelnosti průběžně testujeme provozní vody v systémech na našich farmách. Tímto např. zajišťujeme udržování metabolitů ryb v limitních hodnotách (např. amoniak nebo dusitany mají dané maximální hodnoty v rybím chovu) a dále tímto zajišťujeme nastavení optimálního složení živného roztoku z hlediska výživy pěstovaných rostlin. Bezpečnost a čistota vodních zdrojů jsou pro nás prioritou, a tak se snažíme neustále zlepšovat naše postupy.

Sledujte pokračující úspěchy Future Farming v moderním zemědělství, kde věda a praxe spojují síly pro zelenější a efektivnější zítřky, které jsou na dosah.

Sdílet článek

Líbí se vám článek? Nepropásněte další

Přihlaste se do občasníku naší aquaponické redakce.

    Odesláním souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

    Future Farming v médiích

    Myslete globálně, jednejte lokálně

    Zapojte se do komunity moderního zemědělství 21. století. Přispět k lepší budoucnosti naši země můžete i vy. Je to snadné.